2011. március 8., kedd

Amatőr természetbúvár - Ljubljana állatvilága 1.

Slovenijales, az irodaház
A lentiekben emlékezés a Spenót-házra, panaszkodás után pedig rövid bevezetés a street art világába, valamint bemutatkoznak a Ljubljana falain élő vidám állatok!


A mai nap még mindig a farsang jegyében telt, reggel irodai meglepetés-fánk várt az asztalomon, ami igen kedves, illetve a város tele volt napközben is mindenféle maskarákba öltözött emberekkel. A buszon viking utazott, az irodaház menzáján méhecskék ebédeltek, a városban pedig csak úgy zsezsegtek a Pókemberek és a durcás 3-4 éves tavasztündérek. Az irodaházra visszatérve el kell mondani, hogy a város egyik emblematikus épületéről, a Slovenijales-ről van szó, ennek a 10. emeletén dolgozunk. Belülről elmegy, viszont alapvetően körülbelül úgy fest, mint régen a Roosevelt téri Spenótház, ahová Nagypapámat jártunk látogatni mindig. Nem mondom, hogy egy ideális munkahely, de a kilátás és a napsütés sok mindenért kárpótol. (A távolban látszanak a Triglav Nemzeti Park hegyei, és a Kamnik-Savinji Alpok.)

Megadom magam!
Egyelőre egyedül az irodai szabályozások érintenek rosszul, és valószínűleg fognak is. Itt nincs annyi adminisztratív teher, mint a régi jó FSZH-ban volt, de például a kiküldetéseink intézésekor kérlelhetetlen a szigor. Három hét múlva például Athénba kell utaznom, de szinte percre csak a megbeszélés idejére maradhatok - ez úgy néz ki, hogy hétfő reggel hatkor indul a gépem, átszállás, érkezés fél kettőre, megbeszélés háromtól. Másnap egész nap munka estig, majd szerda reggel 6-kor indulás haza, hogy délután még bemehessek az irodába. Nesze neked, a görög kultúra bölcsöje...szóval csak semmi irígykedés otthon!

Délután nagyon szép idő volt még akkor is, mikor megpattantam az irodából, és folytattam a város street art alkotásainak szisztematikus felderítését. Az utóbbi időben egyre többet figyelem ezeket az utcai alkotásokat - szerintem rengeteg színt és humort tudnak vinni egy város életébe, főleg, ha nem rongálásként tekintesz rá. A mai street art már rengetek műfajt foglal magában, a 'hagyományos' spray technikával készült firkákon messze túlmutatva Ide tartozik a stencilezéstől a matricázáson és gerilla-kertészkedésen át a utcai horgolásig (!) egy csomó izgalmas módszer.

Itt Ljubljanaban főleg graffitiket és stencileket láttam eddig, elvétve egy két matricát - de a mai napon rengeteg színes állatot találtam, akik nagyban hozzájárulnak egy város biodiverzitásának növeléséhez. Reméljük, nem fenyegeti őket a kipusztulás veszélye...

A Metelkova, a város híres alternatív központja még arra vár, hogy felfedezzem -  ami késik, nem múlik. Ennek majd szentelek külön bejegyzéseket, amúgy rengetek klub működik ott, egy volt jugoszláv laktanya épületeiből hozták létre házfoglalók. A legismertebb része a hostel, amit a volt fogdából alakítottak ki...

Sajnálom, hogy pont most kellett eljönnöm otthonról, amikor egy csomó ötletem lenne a pesti utcák kidekorálására vonatkozóan - félek, hogy az a néhány oroszlán, kockásfülű nyúl és powerpuff girl, akiket itt-ott hátrahagytam, már feláldoztattak a köztisztaság oltárán. De amint hazatérek...



A képek gyűjtését majd folytatom, de nyugodtan szóljon bárki, aki hiányolja a hangyaperspektívából fotózott barokk templomhomlokzatokat, sétálóutca életképeket vagy ismeretlen történelmi alakok megzöldült bronzszobrait!


1 megjegyzés: