2011. április 11., hétfő

Tigrisek és mókusok a tavaszi Ljubljanában


Személyes megkeresést kaptam arra vonatkozólag, hogy számoljak be a ljubljanai tavasz nyújtotta élményekről, így nekiveselkedtem.

Az étkező erkélye előtt

A szállásaimhoz közeli hegy egyre zöldül, mindenütt magnóliák virágzanak, és az utcák, parkok, terek tele vannak emberekkel, kutyákkal, kerékpárosokkal és görkorisokkal. Szinte minden nap igyekszem elmenni futni az erdőbe, ahol legnagyobb meglepetésemre két napja találkoztam egy tigrissel és egy őzikével. Szerencsére az előbbi a kerítés túloldalán volt, az erdő tövében meghúzódó, nagyon állatbarát, tágas állatkertben, ahová az ösvényről be lehet látni. Azt hiszem, az őz is kukkolt, és azért futott el, mert szégyellte magát. 

A Tivoli park, a város kedvence

A környező hegyek erdőin már lehet látni, hogy foltokban élénk-zölddé válnak ott, ahol lelkesebb, korán ébredő fák nőnek, míg sötét-komor foltokban itt-ott a fenyők értetlenkedve nézik ezt a nyugtalankodást. Egy másik nagymacskát a városban fedeztem fel, lásd a mellékelt pointilista graffitit, amin egy gepárd egy kutyát kerget.


Hétvégi kirándulásra pedig a Smarna gora kétpúpú hegyteteje kínálkozik,egy rövidke délután is elég rá,hogy felkapaszkodjunk, de nagyon jó lehet napozni és a kilátásban gyönyörködni fentről - most szombaton egész jól látszott a Triglav, az ország legfontosabb és nemzeti szimbólumként ismert hegye, és a közeli Kamniki-Alpok. 

Triglav - ez nem a Maszat-hegy

Az erdő egyelőre mindenütt nagyon száraz, nincs sok eső, de azért megosztom az alábbi verset:

"Bolond idő, esős-napos tavasz,
kertben, gomblukban kis, színes virágok,
az Április egy szerelmes kamasz,
telisóhajtja széllel a világot.

Belülről úgy feszítik már a gondok,
Hogy kikapcsolja nadrágján a gombot,
s könnyít magán ezüst sliccét kitárván:
ragyog az égen szépívű szivárvány."
(Varró D.: Túl a Maszat-hegyen)

Mai zene, nem az április miatt:  VITALIC - Poison Lips (Official) 

A Kamniki-Alpok, majdnem az utca végében

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése